OBAVEŠTENJE PK „NOVI SAD“

Obaveštenje za članove PK „Novi Sad“

mar 12, 2020

​Plivački klub Novi Sad obaveštava sve članove da će se u narednom periodu u našem klubu sprovoditi preporuke nadležnih ustanova vezano za širenje novog korona virusa u Srbiji.
U skladu sa tim PK Novi Sad neće organizovati takmičenja niti će plivači našeg kluba učestvovati na drugim takmičenjima.
Trenažni proces obavljaće se po redovnom rasporedu za sve trenažne grupe našeg kluba. Klub apeluje na članove da ukoliko osete bilo kakve simptome nalik simptomima novog korona virusa da ne dolaze na treninge i poštuju uputstva lekara. Zaposleni u našem klubu pobrinuće se da se preporuke Ministartsta zdravlja maksimalno primenjuju tokom celokupnog boravka naših članova na bazenima.
Plivački klub Novi Sad skreće pažnju svim članovima na detaljne preporuke Ministarstva zdravlja:

   Инфекција корона вирусом у око 80% случајева узрокује благу болест и већина оболелих се опоравља док 6% има тешки облик болести са компликацијама. Највећи број тешких облика болести регистрован је код особа старијих од 60 година и особа са хроничним болестима (болести срца и крвних судова, хроничне болести дисајних органа, шећерна болест). Старије особе и особе са хроничним болестима треба да се придржавају истих општих мера заштите као и општа популација и да користе своју уобичајену терапију према савету лекара.

Мере заштите:

Често перите руке водом и сапуном (у трајању од најмање 20 секунди) или средствима која садрже 70% алкохол.
Избегавајте блиски контакт са особама које имају повишену телесну температуру, кијају и/или кашљу.
Избегавајте поздрављање руковањем и љубљењем, а са саговорницима одржавајте раздаљину од најмање једног метра.
Не дирајте очи, нос и уста неопраним рукама.
Ако кашљете или кијате, прекријте уста и нос надлактицом или папирном марамицом. Марамицу одмах баците у канту за отпатке са поклопцем и руке одмах оперите.
Хируршку маску користите ако кијате и кашљете или уколико негујете болесног члана породице док се маска не овлажи. Након скидања маске обавезно темељно опрати руке.
Често проветравајте просторије у којима боравите.
Избегавајте боравак у затвореном простору са већим бројем људи- средства јавног превоза у време већих дневних гужви, одлазак у супермаркете, тржне центре и друга места јавног окупљања (нпр. биоскопи, позоришта, спортске манифестације).
Уколико имате заказан лекарски преглед или вам је потребан рецепт за лекове које редовно узимате, контактирајте лекара телефоном.
Не узимајте антибиотике на своју руку.
Одржавајте хигијену животног простора
КАКО ДА СЕ ЗАШТИТИТЕ ОД ИНФЕКЦИЈЕ НОВИМ КОРОНА ВИРУСОМ?
Често перите руке сапуном и водом или средствима за суво прање руку на бази алкохола.

Зашто? Уколико се на вашим рукама налази вирус, прањем руку сапуном и водом и чишћењем руку средством за суво прање на бази алкохола убијате вирус.

КАДА ТРЕБА ПРАТИ РУКЕ?

ПРЕ:

непосредног контакта са храном и припреме хране
додиривања уста, носа и очију
контакта са болесником
ПОСЛЕ:

брисања носа, кашљања, кијања
употребе тоалета
контакта са животињама
руковања отпадом или чишћења просторија
вожње градским превозом или додиривања предмета који су у додиру са великим бројем људи
контакта са болесником
КОЛИКО ДУГО ТРЕБА ПРАТИ РУКЕ? Прање руку треба да траје најмање 20 секунди.

Када кашљете и кијете: покријте уста и нос повијеним лактом или марамицом. Марамицу одмах баците у канту за отпатке са поклопцем и оперите руке на прописан начин.

Зашто? Овим се спречава да се бактерије и вируси шире кроз ваздух и задржавају на површинама. Уколико кијете или кашљете у руке, можете контаминирати предмете, површине или људе које додирнете.

Избегавајте да додирујете очи, нос и уста.

Зашто? Уколико се на вашим рукама налази вирус, на пример зато што сте били у близини оболеле особе, можете се инфицирати додиривањем очију, носа или уста.

Држите се на одстојању: Одржавајте удаљеност од 1-2 метра између себе и оболеле особе.

Зашто? Када неко кија или кашље, капљице које у себи носе вирус могу да доспеју до вас и да се заразите.

PK „Novi Sad“!